WOW оферта: FLASH SALE: 30% отстъпка на всичко! Виж повече

9 лесни начина за почистване на сребърни бижута в домашни условия

Изящните сребърни колиета, обеци, пръстени и др. сребърни бижута могат да се носят с всякакъв стил облекло и са идеален избор за подарък при различни поводи. Антисептичните свойства на среброто и благотворното му влияние върху организма са научно доказани. Но за да се запази автентичния му вид и блясък, освен че бижутата трябва да се съхраняват правилно, е нужно и да ги почистваме редовно.

С времето сребърните накити потъмняват както поради досега с въздуха, така и от допира с кожата. Тънкият тъмен слой се получава при реакцията на метали в сплавта, обикновено мед, с кислорода във въздуха, а също и поради сярата и аминокиселините в потта и алкалните нива на кожата.

Характерният сребърен блясък на бижутата може да се върне при редовното им почистване. То може да бъде направено от бижутер, но в домашни условия също е възможно с използването на обикновени средства, налични във всяко домакинство.

Има редица лесни и доказано ефективни начини, които да ви помогнат накитите от сребро да изглеждат като нови. Следващият път, когато искате да заблестят по-силно, може да изберете някой от следващите 9 метода за почистване на сребърни бижута в домашни условия:

Внимание! Изредените по-долу методи за почистване на бижута в домашни условия са с изцяло информативен характер. В зависимост от бижуто някои от тях може да са неподходящи и да доведат до неприятни последици и отпадане на гаранцията, особено при бижута със златно покритие (или друго). Препоръчваме винаги да почиствате накитите си при специалист, който работи с професионални и доказано безвредни препарати.

  1. Със сода бикарбонат и алуминиево фолио

Това е изпитан и бърз начин за почистване. Пригответе тенджера и на дъното й поставете  алуминиево фолио с лъскавата повърхност нагоре и върху него да наредите бижутата. След това загрейте вода с количество, с което да можете да го покриете. Премерете я с чаша, защото за всяка чаша с вода трябва да сложите по 1 с.л. сода. Когато водата започне да ври, сложете в нея необходимото количество сода бикарбонат. Когато сместа забълбука, внимателно я излейте върху бижутата. Ще протече химична реакция между содата. Образувалият се сребърен сулфид ще премахне тъмните замърсявания. След 3-5 мин. ги извадете, изплакнете и подсушете.

  1. С разтвор на амоняк

Никога не почиствайте сребърни бижута с камъни със сода на сухо, защото с абразивните си частици содата действа агресивно върху перли, циркони и др. и блясъкът им ще се изгуби. Най-лесно е да го направите с амоняк, който за секунди ще разтвори чернилката по среброто, а ако камъните са замъглени, отново ще заблестят. За целта трябва да изсипете амоняк в буркан, да поставите сребърните бижута вътре, да затворите буркана и да го разклатите енергично. Когато декорацията бъде почистена, само изплакнете бижутата обилно с вода и ги подсушете. Амонякът придава блясък на камъните, без да ги повреди.

  1. С паста за зъби

Методът е много популярен и лесен за прилагане. Понеже пастата има в състава си микрочастици като тебешир, пясък и др., със своите абразивни полиращи свойства те премахват отлично плаката по сребърните бижута, без да ги надраскват.

Вземете четка с меки косми, върху която да нанесете паста и внимателно да почистите от всички страни бижутата. Меките косми на четката ще проникнат дълбоко във вдлъбнатините на синджири, обеци и др. След почистването трябва да измиете бижутата с топла вода и да отстраните влагата с микрофибърна кърпа.

Ако има места, по които е останала черното, смесете малко амоняк с паста за зъби , разтрийте по бижуто и изплакнете.

  1. С яйчен жълтък

Методът за почистване с жълтък е много стар и е от времената, когато изделията от сребро се считат за по-ценни от златните. Опитайте и вие, като с потопен в жълтък памучен тампон разтриете повърхността на бижуто си. Трябва да изчакате да изсъхне и  тогава да го изплакнете с вода. Ще се изненадате от добрия резултат.

Обеците, синджирчето или друго ваше бижу не само ще бъде почистено отлично, но и ще го предпазите дълго време от замърсяване, защото жълтъкът защитава от покафеняване, благодарение на съдържащите се в него оксиди.

  1. Със сапунен разтвор

Ако попитате бижутер за мнението му относно най-неинвазивния метод за почистване на сребърни бижута, съветът му ще бъде за сапунена вода или разтвор от гел за миене на съдове. В подобен разтвор бижутата може да постоят 5-10 мин., а след това да ги разтъркате нежно с микрофибърна кърпа. Когато изглеждат добре почистени, трябва да изплакнете добре и подсушите.

  1. С картофена вода

Имате ли намерение да готвите нещо с варени картофи, може да използвате водата от варенето им да си почистите сребърните накити. Отсипете от нея малко в малък съд и сложете вътре потъмнелите си бижута. Изчакайте няколко минути, а за по-бърз ефект към водата може да добавите 1 с.л. оцет или лимонов сок. Когато са вече чисти, ги извадете с щипка, почистете ги с мека кърпа и след изплакването ги подсушете.

  1. С паста от царевично нишесте

Винаги можете да си купите готова паста, с която да подновите сребърните си бижута, има вариант и сами да си приготвите домашна, не по-малко ефективна. Вземете  царевично нишесте, което да смесите с вода 1:2. Ще получите гъста каша, от която да нанесете с микрофибърна кърпа върху бижутата. След няколко минути пастата ще е почистила налепите. Остава ви само изплакване и подсушаване.

  1. С лимонена киселина

Лимонтозуто или лимонената киселина има ефективно действие при леко потъмнели сребърни бижута, но без патина и не са с камъни. Ако сте решили да изпробвате този метод, трябва да сложите 0,5 л вода да заври в метален неръждаем съд с прибавена 100 г лимонена киселина. Поставете бижутата във врящата вода за около 10 мин. После ги изплакнете със студена вода и ги подсушете.

  1. Със сол

С най-обикновена сол от вашата кухня само след 10-15 мин. може да имате блестящи бижута. Нужни са много малко усилия – варете ги в чаша вода с 1 ч.л. сол за това време.

Има и по-необичайни, но също добре работещи методи за почистване с кока-кола, гланц за устни и дори с червило. Много често обаче ако един начин е добър за почистване на едни бижута, за други не е. Най-внимателни трябва да бъдете при почистване на бижута от сребро 925 с перли, камъни или някакви орнаменти. Важно е също винаги след почистване да изплакнете бижуто обилно с вода, а отстраняването на влагата да става с мека кърпа. Добре е да ги сложите след няколко дни, за да образуват нов защитен слой.

Преценете дали при много потъмнели сребърни бижута не е по-добре да използвате специални разтвори, или да потърсите услугите на специалист.

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.