ПРОМО: Избираш три бижута, плащаш две. БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки! Виж повече

Какво означава “сребро 925” в бижутерията и как да го различим от фалшификатите?

Сребърните бижута се наложиха като универсален подарък за всякакви поводи и допълнение към всякакъв тип облекло – от ежедневно до тоалети за много специални поводи като абитуриентски бал, дипломиране, сватба и много други официални събития. Това е така, защото сребърният цвят стои добре на всички, а ако бижуто е изчистено може да се носи с облекло във всякакви цветове. Освен това, изделията от сребро са по-евтини от бижутата, които са изработени от други благородни метали като злато или платина, не причиняват алергични реакции при повечето хора и могат да бъдат намерени на много места в най-разнообразни форми.

Тук идва най-важният въпрос – как да различим истинските бижута от фалшивите?

Сребро 925 (Sterling Silver) – пробата като основен критерий за качество

Може би често сте срещали в магазините за бижута надписа сребро 925 или “sterling silver” на английски език. Този знак обозначава точния титър на сребърните изделия, като в случая това означава 92.5% съдържание на чисто сребро в изделието и 7.5% сплавиращи добавки. Това обикновено са други метали, най-често мед, които служат за заздравяване на изделието. Именно това е най-популярният титър на благородният метал, който гарантира добро качество и висока издръжливост на бижуто във времето. Минималната проба, за да се нарича среброто стерлингово (sterling silver) е 925, като тя може да бъде 93%, 95.5%, а в редки случаи дори по-висока. Добре е да имате предвид, че колкото по-чист еметалът, толкова по-мек е той.

Срещат се и други, както по-високи, така и по-ниски съдържания на сребро в зависимост от производителя, но е важно да знаете, че проба 925 е така наречената “златна среда” в сребърната бижутерия, която е издържала теста на времето.

сребърно колие с червен скъпоценен камък, снимка на бял фон

Как да различим фалшивите сребърни бижута от истинските?

Заради високата популярност на украшенията от сребро някои търговци се изкушават да продават бижута, които не отговарят на стандартите за качество. В други случаи потребителите не обръщат внимание на “дребните букви”, така да се каже, и в последствие остават разочаровани от продукта след няколко седмици употреба. Поради тази причина решихме да подготвим няколко универсални съвета, които могат да ви послужат като универсален пътеводител в необятния свят на бижутата:

Наличие на маркировка S925

Безспорно първото нещо, за което трябва да погледнете е наличието на знака за качество S925. Според текущите разпоредби всички сребърни бижута, внесени в България трябва да бъдат маркирани със знак, указващ пробата на среброто от лаборатория на НАП преди продажба. Процесът по внос, маркиране и продажба може да се извършва само от юридически лица, вписани в единния регистър на Министерство на икономиката на основание чл.13 от Валутния закон. На вписаните в регистъра фирми се издава лиценз, който удостоверява наличието на право за сделки с благородни метали.

Проверка на описанието преди покупка

В някои случаи е много лесно да разберем дали дадено бижу е истинско или по-скоро имитация. Някои търговци коректно обявяват, че бижутата са само посребрени или са изработени от сплав, съдържаща много малък процент от благородния метал. Потърсете описанието на продукта преди да го поръчате – съдържа ли ключовата дума “посребрено” или “сребърно покритие”? Пише ли изрично, че е изработено от сребро или друг благороден метал? Ако отговорът на първия въпрос е да, а на втория – не, то най-вероятно говорим за бижутерийна имитация, която обикновено е и доста по-евтина от истинските сребърни накити.

сребърен пръстен с кубичен цирконий, снимка на бял фон

Наличие на сертификат за качество

Сертификатът за качество е задължителен атрибут, доказващ, че бижуто е изработено от истинско сребро. Важно е винаги да го изискваме при покупка, независимо дали поръчваме от онлайн магазин или го избираме от витрина. По този начин търговецът гарантира, че обявените в сайта или в магазина характеристики са в действителност такива, а и е доказателство за нашата покупка в случай, че имаме нужда от гаранцията след време (най-често тя е ограничена, но винаги е по-добре да я имаме).

Бижутата, които ще намерите в нашия магазин притежават сертификат за качество с подробно описание на метала, от който са изработени и покритието, ако има такова. Снимка на документа може да откриете ТУК.

Бонус съвет: проверете магнитните свойства на бижуто

Както може би знаете, среброто и повечето благородни метали не се привличат от магнити. Поради тази причина тестът с допиране на магнит е изключително полезен, за да определите дали бижуто има високо съдържание на сребро или е направено от евтин метал.

Взмете малък магнит и се опитайте да го залепите за бижуто, в което се съмнявате. Има ли привличане? В случай, че отговорът е “да”, то със сигурност не говорим за украшение, което е изработено от минимум 92,5% сребро, а по-скоро за имитация. При тези обстоятелства може да върнете бижуто на търговеца с основанието, че не е истинско (но само в случай, че е представено за sterling silver или silver 925).

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.