Пролетни отстъпки: Избери три бижута, плати само две Виж повече

Рубин – най-невероятният скъпоценен камък на планетата

Ако има камък, който пленява от пръв поглед, това несъмнено е рубинът. Той е предпочитан както заради нежните си розово-червени нюанси, така и заради символиката, която носи.

Какво представлява рубинът?

нешлифован естествен рубин в червен цвят

Скъпоценният камък рубин всъщност представлява розово-червена разновидност на корунд – минерал, известен още като алуминиев оксид с химически състав AI203.

Името на рубина в превод от латинската дума Rubeus означава „червен”, а на санскрит Ratnaraj е със значение „цар на червените камъни”. Древните индийци вярвали, че ако дарят на Бог Кришна рубин, ще се преродят в следващия си живот като императори. В Римската империя рубинът бил считан за по-ценен и от диамантите.

Червеният си цвят рубинът дължи на хрома, а неговото количество може да е различно и зависи от местоположението, където е открит камъкът. Рубинът от Тайланд съдържа и желязо, затова е и по-тъмночервен с примес на нюанси в кафяво и пурпурно червено. В състава на рубина могат да се открият и други елементи като например мрамор. Рубините, открити в мрамор, под ултравиолетова светлина обикновено флуоресцират в червено, което подчертава цвета и стойността на камъка е по-голяма.

Цветът на рубините, открити в базалтови скали, е по-затъмнен и по-малко наситен поради по-високото съдържание на желязо. Цената на такива камъни е по-ниска заради намалената червена флуоресценция.

Рубинът се добива на много места по света – Австралия, САЩ, Камбоджа, Пакистан, Мадагаскар, Индия и др., принципно на всички континенти без Антарктида. Търсачите на рубини в България откриват камъни в Родопите в речните дъна.

Кое определя качеството на рубина

Подобно на всеки друг скъп камък, и рубинът има специфични характеристики, които определят неговото качество, а оттам – и неговата цена.

  • Цвят

Цветът на рубина е най-важният ценообразуващ фактор. Обикновено се разделя на компоненти, които включват тонът му, наситеността и оттенъка. Наличието на повече хром прави цвета по-наситен. Цветът обикновено варира от оранжево-червен до лилаво-червен. Към високата цена като желан ефект допринася флуоресценцията, засилваща интензивния червен цвят на слънчевата светлина.

Рубините с по-висока цена са с наситено до леко пурпурно червен цвят. Най-скъп като цвят е „Гълъбова кръв” – червен цвят с наличие на оттенъци в леко виолетово или розово-червено. Образците от Бирма са най-желани.

Най-скъпият рубин – “Sunrise” е продаден на търг в Женева, Швейцария през 2015г. за 30 милиона долара. Купен е от неназован любител на рубини и се превръща в най-скъпият цветен скъпоценен камък засега в света (информация на BBC)

Най-скъпият рубин в света - Sunrise Ruby
Sunrise Ruby
  • Тегло (Карати)

Рубините с по-голямо тегло са и по-скъпи. Например 4-каратов камък е много по-ценен от четири рубина от по 1 карат със същото качество. Най-скъпи са тези с над 5 карата.

  • Чистота

Както при всички скъпоценни камъни, така и при рубините практически няма образци без включения. Те могат да бъдат игловидни, приличащи на пръстови отпечатъци и др. Чистотата на рубина зависи от броя им, големината, местоположението и цвета. Ако има такива, които влияят на прозрачността или блясъка на рубина, стойността му се намалява.

  • Шлифоване

Шлифовката определя формата (кръг, маркиза, овал и др.) и стиловете, в които е шлифован съответният камък. Експертите оценяват също и пропорцията (например дебелина и дълбочина на пояса), полировката, както и симетрията на фасетите.

  • Третиране

Като метод за третиране на рубин често се среща нагряването. Дори да не е посочено изрично, приема се, че камъкът е термично обработен. Целта на третирането е да се подобри цвета на камъка, но процесът не влияе върху цената.

Прозрачността на рубина може да се подобри при запълването на пукнатините или с оловно стъкло, или с друг минерал. Това не е приета практика и се препоръчва да се избягва третирането на естествени рубини. Откриването му става само с гемоложка лупа.

Символика на рубина

На рубина от векове се придават различни мистични сили и той крие богат символен смисъл. През XVI в. според записките на флорентинския ювелир Бенвенуто Челини рубинът бил камъкът с най-висока цена. Хората вярвали, че той притежава вътрешен огън, може да съхрани здравето на притежателя си, да прогонва лошото настроение и да контролира любовната страст.

Тези вярвания са се запазили до днес и рубинът продължава да се смята за „кралски камък”, носител на космическа енергия, камък на Слънцето и огъня. Всеки, който носи рубин, може да бъде предпазен от енергийни атаки, от зло, от интриги и коварство.

Рубинът носи бодрост, успех и реализация, може да дари любов и щастие, да удължи живота и да подобри паметта.

В същото време може и да лекува, като възвръща тонуса, укрепва сърцето, помага против простуда и депресия, дори и полова слабост. Под негово влияние се запазва духовната енергия и чувството за сигурност и самочувствието, като това с особена сила се отнася за зодии като Лъв, Овен и Козирог.

Въпреки че по цена и твърдост рубинът се нарежда след диаманта, красивите му цветове са избирани от онези, които искат нещо различно, красиво и стилно.

Как да различим естествения от изкуствения рубин?

На пазара на скъпоценни камъни броят на изкуствените е много по-голям от този на естествените. Идеалните условия за растеж  на синтетичните минерали ги правят също с високо качество като естествените.

И докато докъм XIX в. скъпоценните камъни се правят предимно от изходен материал многоцветно стъкло, днес се създават рубини и други скъпоценни камъни, които трудно се различават от истинските.

Рубинът е сред скъпоценните камъни, които най-често се произвеждат по синтетичен начин. Когато избирате рубин, трудно може да различите изкуствено създадения и естествения, защото принципно и двата са рубини. Може да поискате помощ от сертифицирана лаборатория или от професионален гемолог.

Все пак обаче има отделни методи, които могат да ви ориентират дали рубинът е синтетичен или естествен.

  • Шлифовка и фасетиране

Най-често по-големите естествени рубини се шлифоват с форма на овали и къшън форми. Синтетичните имат шлифовка като брилянт или степенчат, както и scissor-cut при камък с правоъгълна форма, образуваща „Х” от четирите страни на короната.

  • Наличие на извити линии

Ако през фасетите на камъка се простират извити линии, подобни на тези върху грамофонните плочи, това означава, че рубинът е изкуствен. По-добре се забелязват с гемоложка лупа, но ако подложите камъка на осветяване на дневна светлина или качествена изкуствена светлина откъм страничната част и го завъртите към задната, ще можете да ги видите. Не трябва обаче да ги бъркате със следите от полиране, защото те не преминават през фасетите.

Може да определите дали камъкът е автентичен още по-много начини. Един от най-елементарните е да го поставите в чаша мляко и то ще почервенее от излъчената светлина. Опитайте се например и да надраскате камъка. Само диамантът може да надраска естествения рубин, така че ако успеете, може би камъкът ви не е естествен.

Разбира се, цената на синтетичните рубини е по-ниска и така всеки може да се сдобие с невероятно нежно и искрящо сребърно бижу, изискано съчетание на рубиненочервения камък с кристали.

Независимо какъв красив накит с рубин имате, вие наистина сте щастливци, защото носите бижу с един от най-красивите скъпоценни камъни.

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.