WOW оферта: FLASH SALE: 30% отстъпка на всичко! Виж повече

Защо да изберем кубичен цирконий

Няма жена, която не би искала да притежава дори само едно диамантено бижу, но поради високата цена не всяка може да си го позволи. Има обаче камък, който е чудесна красива и достъпна алтернатива на диамантите и това е кубичният цирконий.

За разлика от диамантите, чийто произход  е естествен, кубичният цирконий е камък, създаден чрез кристализация в лабораторни условия. Дължи името си на това, че се получава от циркониев диоксид, който е с кубическа кристална решетка, с добавяне на оксиди на манган, итрий и калций за стабилизиране.

Какви свойства притежава?

В първоначалния си вид кубичният цирконий е съвсем прозрачен и без цвят. Неговата цветова гама зависи от металите, добавени при производството. Хромът например му придава зеленикав оттенък, с добавен церий получава нюанси в червено, оранжево или жълто, титатът придава златисто и др. Комбинациите са различни и създават възможност в производството му да се имитират както уникални диаманти например черни, така и рубин, аквамарин, сапфир и др.

сребърен пръстен с кубичен цирконий, снимка на бял фон

Кристалната структура на кубичния цирконий много прилича на тази на диаманта, затова той се използва и толкова широко като негов изкуствен заместител.

Физичните му свойства са следните:

ПоказателПараметри
Температурна устойчивостдо 2600° без окисление и деформиране
Твърдост8 степен по скалата на Мос
Плътност6.5-10.0 г/см³
Прозрачностпълна
Блясъкметалически или брилянтен
Пречупване на светлинатада
Електропроводимостне

Индексът на пречупване на светлината от 2,15-2,25 е много близък до индекса на диаманта – 2,417. Близките до диаманта свойства правят кубичния цирконий трудно различим от него и може да се направи само от специалист и то с прецизни уреди.

Декоративните свойства позволяват на кубичния цирконий да имитира почти всички камъни с естествен произход. В неговата цветова палитра от 7 основни цвята присъства дори редкият за естествените камъни лавандулов нюанс. Това, както и голямата му плътност и висок показател на пречупване, го правят един от най-популярните камъни за приложение в бижутерията.

Защо да изберете бижу с кубичен цирконий?

сребърни обеци с кубичен цирконий, снимка на бял фон

За всеки, който иска да изглежда изискано не само в ежедневието, но и при по-официални поводи, бижу с кубичен цирконий е най-добрият избор. Синтетичният камък може да съчетаете красиво с различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, със сребро и с различни цветове злато. И тъй като в никакъв случай не изглежда като изкуствен, всяко бижу придобива изключителен блясък и стил.

Макар и изкуствен, на кубичния цирконий се придават и лечебни качества. Смята се, че той придава силна енергия на човека, който го носи, и го зарежда с положителни емоции в моменти на страдание.

Кубичният цирконий е идеалният камък всяка дама да се почувства специална заради предимствата, които предоставя:

  • много по-ниска цена от тази на диаманта, но със сходен вид;
  • лесен за поддържане само с вода и мек препарат за съдове и полиране с мека кърпа;
  • голяма разнообразие относно цветови нюанси;
  • универсална употреба – за ежедневно и официално облекло.

Бижутата с камъни цирконий като колиета, пръстени, обеци и др. подчертават женствеността, придават елегантност и бляскав акцент на визията. Подходящи за млади момичета и за по-зрели дами, те допринасят за нежното излъчване и самочувствие на всяка жена.

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.