ПРОМО: Избираш три бижута, плащаш две. БЕЗПЛАТНА доставка за всички поръчки! Виж повече

Цветовете на перлите – красота без граници

Тъй като естествените перли се срещат рядко и са с висока цена, най-често на пазара се предлагат култивираните, създадени в сладководна или соленоводна среда. По-голяма възможност за култивиране има при сладководните, които със своите многобройни варианти на форми и цветове добавят голяма доза екстравагантност към бижуто.

Как се описва цветът на перлите

Сред важните характеристики на перлите е и техният цвят, който може да се окаже важен ценообразуващ фактор. Поради възможността за модификации на изкуствените перли те може да бъдат обагрени в невероятни цветове в широка гама от нюанси.

Определянето на цвета на перлите зависи от компоненти като цветен оттенък, наситеност и тон. При еднакво широк диапазон от цветове перлите могат да образуват огромна гама от цветове. От трите компонента наситеността не е толкова лесно забележима, колкото цветовете и тоновете, защото перлите имат не толкова ярки, колкото бледи цветове.

сребърно колие с перла

Отличителните характеристики, по които става описване на перлените бижута, са:

  • Основен цвят: той е доминиращ още от пръв поглед. Всяка перла притежава конкретен цвят, образуван от пигментите в черупката на мекотелото и във водата и храната, докато расте.
  • Нюанс: това е лекият прозрачен цвят по повърхността, покриващ основния.
  • Отблясъци: представляват преливащи и блещукащи цветове по повърхността, но се срещат по-рядко.

Според системата за описване на цветовете, изградена от лаборатория GIA, те са в следните категории:

  • Неутрални, към които се отнасят черен, бял и сив.
  • Близки до неутралните, включват сребърен, кремав и кафяв.
  • Нюанси – всички останали цветове, вариращи от топло розово, портокалово и жълто до хладно зелено, синьо, лилаво и др.

Тъй като преди години перлите основно са считани за бели, при определяне на стойността им не е било нужно да се описват подробно цветовете им. Днес обаче производството на различни цветове перли превръща описанието на цвета във важен фактор в зависимост и от вида на самата перла.

Едни от най-ценните са в лилаво и бяло, а като най-желани са тези с лек розов или син оттенък. Например розова перла, съчетана с кристали кубичен циркон във формата на цвете, придава много нежност и изящество на сребърно колие „Сияние”.

Според експертите съществуват поне 120 нюанса в цветовете на перлите, включително и черно, синьо, златно, шоколад и др. С бледо розов оттенък се добиват перли край Индонезия, със златен – до Мексико или африканския бряг, с бледо зелен – в Япония, с екзотичен черен – в Таити и др. Единствено таитянската перла може да се срещне с естествен тъмносив цвят.

Високо се оценяват природно създадените или култивираните перли, а изборът на цвят зависи от индивидуалния вкус.

Бижу с какъв цвят перла да изберем

Понеже перлите може да имат различни цветове, важно е да различавате цвят и оттенък. Всеки цвят на перлата може да съществува в десетки вариации. Може да изберете предпочитания оттенък, който да съобразите с поне два фактора:

  • Тен

Ако имате по-светла кожа, бижу с розови оттенъци като сребърни обеци „Луна” ще ви стои по-добре:

сребърни обеци с перла и златно покритие

На по-тъмен тен подхождат кремави, златисти и зелени оттенъци.

  • Според дрехите и повода

Ако носите рокля в жълто или синьо, добра е комбинацията с розови перли. За бизнес среща строга рокля или панталон ще изглеждат добре в съчетание със сиви или черни перли.

Класическите бели перли се комбинират отлично с вечерен черен тоалет, както и сините нюанси за лека вечерна рокля.

Сребърно колие „Кралица” с перлена висулка може да съчетаете с всяка дреха, а комбинацията с истинско злато придава допълнителен стилно и елегантност.

Златно колие с естествена перла, снимка на бял фон

С дънки, с обикновен панталон и риза или друго ежедневно облекло чифт перлени обеци ще ви придадат изисканост и класа.

Избягвайте да комбинирате перлите с дрехи в неонови цветове, защото ще изглеждат много бледи на техния фон. Най-отчетливо се открояват на черен, тъмночервен или син фон.

Модата да се носят перли има стари традиции и продължава да съществува, обогатявана чрез множеството вариации на бижута, в които са вградени. Независимо дали за ежедневието, за специален повод или за подарък, перленото бижу винаги е ефектен завършек на всяка визия.  Цветовото разнообразие на перлите предлага красота без граници, която е достъпна за жена на всяка възраст.

Източник: Wikipedia (https://bg.wikipedia.org/wiki/Перла)

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.