2=3: Избираш три бижута, плащаш две. Безплатна доставка на всички бижута. Виж повече

Предимствата на среброто в бижутерията – достъпният благороден метал

Като благороден метал среброто е популярно от векове за направа на различни предмети като прибори за храна, монети, свещници и др. и, разбира се, бижута.

Днес то е също много предпочитано и бижутата, направени от него се използват често за подарък при отбелязване на важни събития. Цени се заради нежността на блясъка си и елегантното излъчване.

Голяма част от хората отдават предпочитание на сребърните бижута пред златните и това се дължи не само на красивия им вид, но и на по-приемливата цена. Накитите от сребро са много добра инвестиция. Те могат да се съчетаят с почти всяко облекло, а поради огромния избор, ще откриете, че за всеки значим повод сребърното бижу е изключително подходящ подарък.

Важно е да пазарувате от магазини, които ще ви предложат накити с отлично качество. Когато купувате бижута от сребро, задължително проверявайте дали магазинът е лицензиран вносител на благородни метали, а също така дали  всички изделия притежават сертификат за качество. Освен това е добре да проверите дали бижуто, което купувате има поставен държавен знак от Лабораторията за проверка и маркиране на благородни метали към НАП. Това е законово изискване, което понякога недобросъвестни търговци се опитват да заобиколят.

Повечето сребърни бижута са направени от стерлингово сребро, което съдържа мед или други метали, защото чистото сребро е много мек метал и от него не е възможно да се изработи бижу. Затова се създава легирана форма на сребро, която се нарича „сребро 925” и представлява най-често чисто сребро 92,5% и мед 7,5%.

Има много предимства да носите сребърни бижута, сред които са следните:

  • Достъпност

Сред благородните метали, налични днес, среброто е един от най-достъпните. Може да откриете стилно сребърно бижу на съвсем достъпна цена и то ще запази стойността си с течение на времето. Фактът, че среброто е на по-ниска цена от златото и мекостта на метала, позволява на бижутерите да експериментират повече и да създават оригинални бижута с интересни дизайни.

Освен това среброто, за разлика от златото, се съчетава по перфектен начин с различни камъни, а и ремонтът на сребърно бижу е много по-евтин, отколкото на златно.

Прочетете още: Как да разпознаем истинското сребро 925 от фалшификатите?

  • Универсалност

Докато в повечето случаи златото изисква по-специфичен дрескод, обеците, колието, гривната или друго сребърно бижу може да носите за всеки повод. Среброто се комбинира добре с ежедневно и с по-официално облекло, както и с всяка цветова схема.

Носейки сребърни бижута, няма причина да се притеснявате, че те не са модерни. Среброто е вечна класика и ще бъде винаги на мода. Със сребърно бижу може да добавите блясък към визията си, без да изглежда натрапчиво или неуместно, дори съчетано с тениска или деним.

  • Лечебни свойства

Много хора са с чувствителна кожа или страдат от алергия към някои метали, затова сребърните бижута са чудесен избор за тях. Среброто е хипоалергенно, което е важно предимство. Древните гърци например са изработвали съдове за вода предимно от сребро, а египтяните полагали сребърни пластини върху рани, за да ускорят заздравяването им. Поради отличния си антибиотичен ефект среброто може да унищожи над 650 вида микроби.

Има данни и че благородният метал действа успокояващо и поради това е препоръчително да се носи от по-чувствителни и енергични хора.

Като допълнение, среброто има благородно действие върху зрението и сърдечно-съдовата система, подобрява съня и намалява стреса.

  • Лесна грижа

Понеже среброто трудно потъмнява, за разлика от други метали, не изисква сложна поддръжка, освен да се почисти след носене от праха и мръсотията. Достатъчно е използването на топла сапунена вода, за да се отстранят замърсяванията. Може да извършва почистване и с паста за зъби, ако все пак се появи потъмняване.

  • Страхотен подарък

Всяко сребърно бижу е перфектен подарък, защото среброто е хипоалергенно, цената му е достъпна и предоставя голямо разнообразие от изделия. Има различни варианти да подарите сребро според повода, който може да бъде рожден ден, абитуриентски бал, сватба, кръщене на бебе, годишнина, юбилей и др.

Бижутата от сребро са красиви и елегантни и са подходящи не само за дамите. Много представители на силния пол също предпочитат да носят стилен сребърен синджир или гривна.

Когато купувате сребърно бижу, не пропускайте да се интересувате от пробата на среброто. То трябва да носи печата с проба 925, за да гарантира здравина на сплавта, блясък и красота. При по-ниска проба бижуто ще потъмнее бързо.

Среброто е красиво решение да зарадвате себе си или ваш близък с впечатляващо бижу, с което всяка визия ще придобие изискан блясък и елегантност. Ако търсите нещо ново, различно и ефектно, сребърното бижу е вашият чудесен избор.

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.