WOW оферта: FLASH SALE: 30% отстъпка на всичко! Виж повече

Скъпоценните камъни – красотата, без която не можем

Присъствието на цветните скъпоценни камъни в приказките не е случайно. Минавайки през човешката история, те играят важна роля в ритуалите и за създаването на митовете. Всеки от тях си има свой уникален цвят и свое значение. Те притежават лечебна, дори и магическа сила, родно място, както и значение в нечий живот. Но докато някои са известни от векове, други са представени от археолозите в по-ново време.

За употреба на бижута от скъпоценни камъни има сведения, запазени от 4000г.пр.н.е. В Шумер, Египет и Древен Рим използвали естествени камъни за направа на бижута и за украса на мебели. За камъни се споменава и в свещените текстове на различни религии.

Дамска гривна от злато със скъпоценни камъни от Древен Рим
Дамска гривна от древността със злато и скъпоценни камъни в различни цветове

Скъпоценните камъни и днес продължават да са на почит в бижутерийната сфера и по-скоро полускъпоценните, защото тези, които са наистина скъпоценни, са много скъпи и редки. Те излъчват не само красота, но могат да имат и лечебни, а според някои и магични свойства. Дори се смята, че има скъпоценни камъни според зодията, а според някои трябва да се купуват или подаряват камъни и в зависимост от деня от седмицата.

Каквато и да е истината, важно е да знаем, че енергийното влияние на отделните видове камъни може да се отрази различно на благосъстоянието ни, а също на здравето и настроението ни.

Необичайните свойства на скъпоценните камъни

Сред стотиците скъпоценни камъни има някои по-популярни:

  • Опал

Сребърно колие със скъпоценен камък Силвър Сенс

Красотата му се крие в преливащата повърхност, която варира при отделните камъни. Най-възхитителен е в червено и оранжево, но млечнобелият е най-търсен.

Опалът изостря интуицията и стимулира позитивното поведение. Определя се като камък, носещ щастие и способен да прогони депресията.

  • Рубин

Сребърно колие със скъпоценен камък в червен цвят, снимка на бял фон

Той е един от четирите скъпоценни камъка, за които се смята, че са най-скъпи, като останалите са диамант, самфир и изумруд. Заради червения си цвят е възприеман за символ на любовта. Притежава свойства да лекува кожни болести, заболявания на кръвта, да помага срещу висока температура и др.

Талисман е за хората, рискуващи живота си като спасители, полицаи, войници и др.

  • Сапфир

Сребърно колие със зелен скъпоценен камък, снимка на бял фон

Типичният му цвят е син, макар че се среща и в зелено, както и в други цветове. Смята се за камък на душевната чистота, отпуска съзнанието и изчиства негативните мисли, символизира истината.

Притежава лечебна сила да пречисти тялото, да намали високото кръвно налягане и други.

  • Тюркоаз

Полускъпоценен е и рядко се среща в характерния си син или зелен оттенък. Най-ценният е небесносиният. Смята се, че пази от алчност и злини. Може да дари притежателя си с дълголетие, да предпази от психически тормоз и да укрепи зрението.

  • Аметист

Естествен аметист, снимка върху черен фон

Той има виолетов цвят, но се среща и в бледо червено. Наричан е „камък на трезвостта”. Изостря ума и вниманието и повишава мотивацията. Препоръчва се на хора, страдащи от кошмари. Може да лекува мигрена, да предпази от негативна енергия. Помага за постигането на спокойствие и мир.

Перли и циркони – за душевно равновесие и оптимизъм

На различните камъни още от древността са приписвани различни свойства. Светът им винаги е бил обгърнат от тайнственост, но винаги се е вярвало в техните целебни, даже магични свойства. С помощта на излъчваните от тях вибрации, резултат от всмукана енергия, те могат да ни въздействат по много начини.

Затова и днес много от камъните продължават да се носят, вградени в бижута, не само за красота, но и за помощ и защита.

Перлата – кралицата на скъпоценните камъни

Златно колие с естествена перла, снимка на бял фон

Перлите са всъщност песъчинки, върху които се натрупва арагонит, състоящ се от калциев карбонат. Като „лепило” служи конхиолинът – органично вещество, което слепя минералните пластинки. За 12 г. натуралната перла достига големина на грахово зърно.

Перлите могат да бъдат не само бели, но и жълти, червени, сини и дори черни.

Вярва се, че който носи накит с перла, тя ще му помогне при хипертония, катаракта, при кървене на венците и др. На децата, които страдали от анемия, през Средновековието им давали да пият мляко със стрити в него перли. За противовъзпалителен ефект в миналото правели перлена вода, като оставяли няколко перли в чаша вода през нощта, за да „се зареди”.

На перлите си придават и магически свойства. От дълбока древност хората вярвали, че ако съзерцават перла, това носи успокоение, душевен мир и равновесие.

В различните страни перлите носят различно символно значение: просперитет – в Индия, плодородие – в Китай, брак – в Гърция. Хората на Изток са убедени, че пръстен с перла може да ги предпази от крадци, от страдания поради несподелена любов и че може да покаже на собственика си дали е болен, като загуби блясъка си.

Смята се, че белите перли ги управлява Луната и зодия Риби, а Сатурн и зодия Козирог управляват черните.

Кубичните циркони като съвременен символ на блясък и изящество

Сребърно колие със скъпоценен камък във формата на звезда, снимка върху бял фон

Ако имате бижута с кубични циркони, трябва да знаете, че цирконът е минерал, полускъпоценен камък, докато цирконий – това е химичен елемент, метал. Цирконът често е наричан „кубичен циркон”.

Оцветяването на циркона може да бъде в червено и кафяво, жълто и жълто-зелено, червено, синьо и др. Има и безцветни циркони. Камъкът има диамантен блясък и силна светлоотразяваща способност. Разнообразието му от цветове може да бъде естествено, но може да се получи и след специална обработка. Поради различните им цветови нюанси, в древността са се обособили отделни имена за всеки от тях като например хиацинт – прозрачен или червен и кафяв с различни оттенъци; малакон – тъмнокафяв; старлит – небесносин, яцинт – оранжево-червен и др. Според народните лечители цирконът може да помогне при кървене на носа, при запек, против безсъние.

Подобно  на перлите, и кубичните циркони успокояват и зареждат с жизнена енергия организма, за да се постигне душевно равновесие.

Вярва се, че всеки цвят циркон притежава различни свойства: безцветният се носи за защита, жълтият – за привличане на любов, червеният – за придобиване на богатство, оранжевият – за красота и др.

Цирконът е камък на зодиите Лъв, Стрелец и Дева и талисман на всички, които се занимават с бизнес.

Като най-стари неорганични съединения на Земята, скъпоценните и полускъпоценни камъни съхраняват древната си красота и сила и днес. Накит с прекрасна перла, блестящ циркон или друг камък, могат да направят впечатляващи всички бижута от злато и сребро. Камъните винаги имат уникално присъствие, защото излъчват завладяваща енергия и красота, без която не можем.

Photo of author

За автора:

Ивайло Ангелов
Казвам се Ивайло и съм основател и маркетинг мениджър в Silver Sense. През 2021г. стартирах този онлайн магазин и блога към него, в който се старая на отговарям на въпроси, свързани с бижутата и да давам полезни съвети и трикове, които да са ти от полза. Надявам се тук да научиш много интересна информация не само за нашите продукти, а и за среброто като цяло.